perjantai 29. heinäkuuta 2011

KYLMÄSAVULOHITARTAR

Sopii alkuruoaksi vihreän salaatin kanssa, paahdetun saaristolaisleivän kera (mulle luonnollisesti gluteenittoman tattarihapanleivän kera :-) tai sitten uuniperunan täytteeksi. On kyllä niiiin hyvää, että menee lusikalla ihan suoraan sellaisenaankin. Oon tehnyt tätä myös  vieraille cocktailpalojen täytteeksi esim. rieskan sisälle tai pienten ruisnappien päällä.

150 g kylmäsavulohta
100 g maustamatonta tuorejuustoa 13%
1 pieni suolakurkku
1 tl sitruunamehua
tuoretta silputtua tilliä
tuoretta ruohosipulia
ripaus suolaa ja mustapippuria
0,5 tl piparjuuritahnaa

Pilko kylmäsavulohi ja suolakurkku pieniksi kuutioiksi, notkista tuorejuusto kulhossa ja lisää kaikki ainekset. Sekoita. Anna makujen tasaantua.

KYLMÄSAVULOHITARTAR

Sopii alkuruoaksi vihreän salaatin kanssa, paahdetun saaristolaisleivän kera (mulle luonnollisesti gluteenittoman tattarihapanleivän kera :-) tai sitten uuniperunan täytteeksi. On kyllä niiiin hyvää, että menee lusikalla ihan suoraan sellaisenaankin. Oon tehnyt tätä myös  vieraille cocktailpalojen täytteeksi esim. rieskan sisälle tai pienten ruisnappien päällä.

150 g kylmäsavulohta
100 g maustamatonta tuorejuustoa 13%
1 pieni suolakurkku
1 tl sitruunamehua
tuoretta silputtua tilliä
tuoretta ruohosipulia
ripaus suolaa ja mustapippuria
0,5 tl piparjuuritahnaa

Pilko kylmäsavulohi ja suolakurkku pieniksi kuutioiksi, notkista tuorejuusto kulhossa ja lisää kaikki ainekset. Sekoita. Anna makujen tasaantua.

SYNTISEN HYVÄ SALAATTI

Tää on ihana salaatti, mutta kuten nimi sanoo, niin ei ihan jokapäiväiseen ruokavalioon sopiva. Valitettavasti joitakin ohjeita ei vaan voi keventää ilman, että maku kärsii :-) Niinpä...Olkaa hyvä!

2 dl keitettyä riisiä
1 pss herne-maissi-paprika-seosta
1 suolakurkku
150 g kevytmeetvurstia
50 g emmental-juustoa
100 siemenettömiä viinirypäleitä

kastike:
1 dl kevymajoneesia
1 rkl dijon-sinappia
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria, suolaa, kuivattua oreganoa

Keitä riisi kypsäksi, lisää noin 5 minuuttia ennen kypsymistä herne-maissi-paprikat ja jäähdytä. Pilko suolakurkku, meetvursti, viinirypäleet ja juusto pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset ja tarkista maku. Sekoita kaikki ainekset sekä kastike kulhossa, anna maustua kylmässä puolisen tuntia.

GLUTEENITON KUNINGATARPIIRAKKA

Tämä ohje kuuluu kategoriaan "tämän helpompaa ei leipominen voi olla" .Tämänkin ohjeen alkuperä on Olivia-lehdestä ja muutettu omasta toimestani gluteenittomaksi. Gluteenittomien jauhojen sijasta voit korvata koko jauhomäärän tavallisilla vehnäjauhoilla. Itse tein tämän suureen kakkuvuokaan, jolloin tästä tuli enemmän kakku kuin piirakka. Muruseos ei onnistunut gluteenittomilla jauhoilla, vaan upposi iloisesti kakkuun :-) Niinpä sen voi jättää pois tai korvata osan jauhomäärästä esim. kookoshiutaleilla tai gluteenittomilla kaurahiutaleille.  Tarjoilin vaniljajätskin kanssa ja hyvin kelpasi!

Pohja:
3 munaa
2,5 dl sokeria
150 g sulatettua voita
2 dl piimää tai maustamatonta jogurttia
2 dl maissijauhoja
4 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Päälle:
3 dl mustikoita
3 dl vadelmia
2 tl perunatärkkelysjauhoja

Muruseos:
50 g voita
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja

Sekoita munat ja sokeri. Lisää sulatettu ja jäähdytetty voi ja jogurtti. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja lisää jauhoseos taikinan joukkoon nopeasti puuhaarukalla sekoittaen.
Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja levitä tasaiseksi.
Sekoita perunajauhot ja mustikat ja levitä pohjataikinan päälle.
Mittaa muruseoksen ainekset kulhoon ja nypi ne sormin murumaiseksi. Ripottele muruja mustikoiden pinnalle.
Kypsennä 175-asteisessa uunissa 40–45 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua ja leikkaa sopivan kokoisiksi annospaloiksi.

    GLUTEENITTOMAT MUURINPOHJALETUT

    Alkuperäinen ohje on lainattu Olivia-lehdestä ja sovelsin ohjeen gluteenittomaksi. Tuli taivaallisen hyviä lettuja, jotka maistui kaikille ruokailijoille gluteenittomuudesta huolimatta :-)
    HUOM! Mitä pidempään taikina saa turvota, sen helpompi sitä on käsitellä paistaessa. Taikinaa pitää myös sekoittaa jokaisen letun välissä, sillä jauhot tuppaavat painumaan pohjaan. Tarjosin itse nämä itsekeitetyn raparperihillokkeen ja vaniljakastikkeen kanssa, mutta makujahan on monia!

    noin 12–15 muurinpohjalettua

    1 l täysmaitoa
    2 kananmunaa
    2 dl tattarijauhoja
    2 ½ dl maissijauhoja
    1 ½ tl suolaa
    25 g sulatettua voita
    Paistamiseen: voita ja rypsiöljyä
    Mittaa maito kulhoon. Riko joukkoon kananmunat ja vatkaa tasaiseksi kierre-vispilällä. Sekoita joukkoon jauhot ja suola. Sekoita voimakkaasti. Lisää voisula. Peitä taikinakulho liinalla ja anna turvota huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia. HUOM! Mitä pidempään taikina saa turvota, sen helpompi sitä on käsitellä paistaessa!

    Kuumenna muurinpohjapannu. Mittaa pannulle ensimmäistä lettua varten ruokalusikallinen voita ja levitä se paistinlastalla. Myöhemmin paistamiseen riittää 1–2 teelusikallista voita lettua kohden. Kun sulanut voi hieman väreilee, kaada pannulle noin desilitra taikinaa.
    Tee letuista halkaisijaltaan noin 25-senttisiä. Valuta taikina pannulle kehän ulkoreunasta sisään päin. Tasoita lastalla, jotta letusta muodostuu yhtenäinen kiekko.
    Paista 2–3 minuuttia. Käännä lettu, kun taikina on hyytynyt letun pinnalta. Paista toiselta puolelta 1–2 minuuttia.
    Käännä valmis lettu ensin puoliksi ja sitten taas kahteen osaan, jolloin saat letusta kolmioviuhkan. Niin letut pysyvät lämpiminä ja niitä on helpompi nostella tarjolle. Pidä letut lämpiminä tarjoilu-lautasella alumiinifolion alla.

    GLUTEENITTOMAT SCONSSIT

    Tässä nopea ohje esim. aamiaiselle ja nää vei kielen mennessään :-)

    Ohjeesta tulee neljä isohkoa tai 8 pientä leipästä

    puoli purkkia pehmeää rahkaa
    1 dl maitoa
    0,5 tl suolaa
    2 dl gluteenitonta jauhoseosta
    0,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita (Provena, Semper tai Aitokaura)
    1 tl ruokasoodaa
    1 rkl öljyä

    Sekoita rahka maito keskenään, lisää suola ja öljy. Sekoita ruokasooda jauhojen sekaan ja lisää maitoseokseen. Sekoita nopeasti, kunnes taikina on tasaista,ÄLÄ VAIVAA! Muotoile jauhotetuin käsin leipäsiä ja paista 225 asteessa 10-15 minuuttia kunnes ovat kullanruskeita. Tarjoile voin tai hillon kera (ranskankerma kruunaa makean version täydellisesti ;-)