tiistai 10. tammikuuta 2012

SALAATTIPIILOT

Kalakääröt 16 rullaa

400 g lohta tai jotain muuta kalaa
2 rkl soijakastiketta (käytin Kikkomanin gluteenitonta)
1 dl limetinmehua


2 kerää pehmeälehtistä salaattia

pala purjoa tai kevätsipulisilppua
1 avokado
1 paprika

pala kurkkua
1 ruukku korianteria, ripaus suolaa
Kastike:
0,5 dl öljyä
0,5 dl limemehua
1 tuore silputtu chili
1 valkosipulin kynsi
hienonnettua korianteria (persiljakin käy)
ripaus suolaa ja mustapippuria

Leikkaa kala 1–2 cm:n suikaleiksi, sekoita sekaan soijakastike. Paista ne pikaisesti pannulla pienessä määrässä öljyä ja anna jäähtyä. Silppua tuore chili ja korianteri. Raasta valkosipuli. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset pienessä kulhossa ja jätä maustumaan.
Levitä salaatinlehdet työlaudalle. Repaleiset tai liian pienet lehdet kannattaa laittaa limittäin. Leikkaa avokado, kurkku purjo ja paprika suikaleiksi ja jaa ne kalan kanssa salaatinlehtien päälle. Valuta päälle teelusikallinen chilikastiketta Kääri lehdet rullalle. Tarjoa rullat heti. Idätetyt siemenet ja mungpavut sopivat rullien lisäkkeeksi. Lisäksi voit tarjota myös yrteillä maustettua maustamattomasta soijajogurtista tehtyä kastiketta.


PAPRIKA-LINSSIKEITTO

Puhdistuskuuria reilu viikko takana ja näköjään kaikkeen tottuu...Makean himo iskee ajoittain, mutta pari rusinaa suuhun, niin senkin kanssa pärjää. (Sun Maidin Organic Raisins osoittautui todelliseksi herkuksi!!!)
Viikonloppu reissun päällä osoittautui aika haasteelliseksi, mutta koska kyseessä ei ole kidutuskuuri, niin soveltaen sekin sujui..Tuli siis todettua, että syytä olisi olla kotioloissa, jotta kaikki sujuisi helposti!

Tämä keitto oli tosi hyvää sekä helppo ja nopea tehdä. En ole ollut aiemmin oikeastaan sosekeittojen ystävä, mutta viime aikoina olen hoksannut, että kun laittaa vähemmän vettä niin keitosta tulee ihanan sakeaa eli jotakin pyreen ja keiton väliltä. Kyllä maistuu!
Tyhjensin samalla jääkaappia ja laitoin ohjeesta poiketen sekaan bataattia, jonka laitoin kypsymään samaan aikaan linssien kanssa. sekä vajaan desin kookosmaitoa eli soveltaa voi ja kannattaa!

2 isoa paprikaa 
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 dl punaisia linssejä
1 kasvisliemikuutio (Reformi)
n. 8 dl vettä
1 rkl tomaattipyrettä
1 tl timjamia
1 tl paprikajauhetta
puolikas tuore chili tai chilirouhetta 
suolaa

Pilko paprikat isoiksi lohkoiksi ja paahda niitä uunissa 225 asteessa niin kauan kunnes kuoreen alkaa tulla tummia pilkkuja. Anna jäähtyä hetken, kuori ja pilko.
 Huuhtele ja valuta linssit.
Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä kattilanpohjalla hetki, lisää loput ainekset ja puolet vedestä. Anna keiton kiehua hiljalleen, kunnes linssit ovat kypsiä (20-25 minuuttia). Lisää vettä keittoon pikkuhiljaa tarpeen mukaan. Soseuta sauvasekoittimella, tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

tiistai 3. tammikuuta 2012

CHILI SIN CARNE

Se on uusi vuosi alkanut ja sen myötä edessä on elämäni haastavimmat 3 viikkoa, aloitin nimittäin puhdistuskuurin. Ei sokeria, teollista ruokaa, alkoholia, tupakkaa, maitotuotteita, punaista lihaa...Omalta osaltani se siis tarkoittaa mullistusta ruokavaliossa.. Oma painoni ei saisi juuri pudota, joten siksi aion melko huoletta syödä kaikkia sallittuja ruoka-aineita. Reseptejä jakelen kuitenkin teidänkin iloksenne, jospa joku muukin innostuu. Lisätiedot ja ohjeet 3 viikon kuurille saa multa ottamalla meilitse yhteyttä.

Päivä 1.

Aamu alkoi juomalla, jossa oli 4 dl lämmintä vettä, johon oli lisätty raastettua tuoretta inkivääriä sekä puristettua sitruunamehua. Aamiainen jäi välistä, huono homma :-/

Lounaaksi söin oheisen ohjeen mukaan tehtyä Chili sin carnea (OLI OIKEASTI TOSI HYVÄÄ!!) täysjyväriisin kanssa sekä muutaman naposteluporkkanan. Jälkkäriksi kupillinen mintulla maustettua vihreää teetä.

CHILI SIN CARNE
3 tomaattia
2 pientä sipulia
3 valkosipulinkynttä
puolikas pilkottu punainen chili (tuore)
2,5 dl yön yli liotettuja kidneypapuja
2 dl soijarouhetta
4-5 dl vettä
kasvisliemikuutio (Reformi Luomu)
mustapippuria
0,5 tl kuminaa
0,5 tl kanelia
1 tl kuivattua timjamia
1 tlk tomaattimurskaa

Laita kattilaan tomaattimurska, pavut, mausteet (ei suola), raastettu valkosipuli ja pilkottu chili. Lisää noin 2 dl vettä ja anna hautua miedolla lämmöllä tunnin verran. Pilko sipulit ja tomaatti kuutioiksi, lisää ne sekä soijarouhe pataan sekä tarvittaessa lisää vettä. Hauduta vielä puolisen tuntia tai kunnes pavut ovat kypsiä. Lisää hiukan suolaa ja tarkista maku. Koristele persiljasilpulla ja tarjoile täysjyväriisin ja salaatin kanssa.
Välipalaksi tein ison lasillisen pirtelöä, jossa oli avokadoa, pakastettuja mangokuutioita, pakastettuja puolukoita, pala tuoretta omenaa sekä pieni nippu Romaine-salaattia. Oli muuten älyttömän hyvää ja makeutta oli sopivasti ilman mitään makeutusaineita.  Makean himoon söin reilun ruokalusikallisen rusinoita :-)
Päivälliseksi aion tehdä bataatti-porkkanakeittoa, jota myös pakastan. Leipätaikina on kohoamassa ja sitä aion myös syödä pari palaa kyytipojaksi Hummuksen (kikhernetahna) kanssa. 
Tuntuu muuten, että ruoanlaittoon menee vähemmän aikaa, kun heittelee ainekset kattilaan ja antaa vaan hautua. Keitoissa ja pataruoissa on sekin hyvä puoli, että niistä riittää pakastimeenkin valmiiksi annoksiksi vaikka sitten työpaikalle evääksi.