keskiviikko 22. helmikuuta 2012

GLUTEENITTOMAT POSSUBURGERIT

Tää on vähän äijäilyruokaa, mutta ah niin sairaan hyvää. Vaatii hiukan vaivannäköä, mutta ehdottomasti sen arvoista! Tällä menee tie miehen sydämeen melko varmasti.  Voit toki käyttää valmiita hampurilaissämpylöitä, gluteenittomiin joudut ne todennnäköisesti leipomaan itse. Kannattaa kokeilla Vaivattomia sämpylöitä (ohje blogissa), jotka on helppo leipoa. Tosin silloin pitää ennakoida jo aamulla, että taikina ehtii nousta 8-10 tuntia. Voit halutessasi käyttää myös pitaleipiä, tällöin jätä majoneesi pois ja korvaa se yrteillä maustetulla jogurtilla.


hampurilaissämpylöitä ( tai pitaleipiä)
Pehmeäksi haudutettua sipulia (kts.ohje)
Salaatinlehtiä
Muutama viipale voimakasta juustoa (esim. Valion Alppikreivi, Emmental, Finlandia)
Tulinen kastike (kts. ohje)
majoneesia oman makusi mukaan
Tomaattiviipaleita

Aloita valmistus tekemällä ensin tomaattikastike, sitten haudutetut sipulit ja viimeiseksi vasta lihat. 


Tulinen kastike

3 tomaattia
1 punainen paprika
2 valkosipulin kynttä
2 sipulia
pari tuoretta chiliä
0,5 dl hunajaa tai sokeria (käytä mieluiten tummaa)
1-2 dl vettä
2 rkl ruokaöljyä
hiukan cayennepippuria
suolaa, mustapippuria

Pilko kaikki ainekset  ja kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää vesi ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen keskilämmöllä noin puoli tuntia. Tarkista maku. Soseuta seos tehosekoittimessa. Käytä esim. pitaleipien, hampurilaisten tms. kastikkeena. Säilyy viikon verran jääkaapissa.

Haudutettu sipuli
2 isoa sipulia
1 rkl voita
hiukan vettä
1 tl hunajaa
ripaus suolaa

Puolita sipuli ja viipaloi se ohuiksi renkaiksi. Ruskista voi ja lisää sipulit. Paahda hetki, kunnes saavat hiukan väriä. Lisää vesi, hunaja ja suola ja anna hautua miedolla lämmöllä 15 minuuttia, kunnes ovat täysin pehmeitä.

Maustettu possu


120 g possun ulkofilettä / syöjä
2 - 3 rkl jauhoja leivittämiseen (gluteenittomaan versioon käytin Schärin Mix B-jauhoja)
suolaa
chilijauhetta (saa olla reilusti, jos tykkää tulisesta)
mustapippuria
öljyä
soijakastiketta
hunajaa

Sekoita jauhot ja kuivat mausteet kulhossa. Viipaloi possu ohuiksi viipaleiksi ja pyörittele ne jauhoseoksessa. Ruskista öljyssä pienissä osissa pannulla ja mausta lopuksi soijakastikkeella sekä hunajalla.  Siirrä vadille ja pidä uunissa lämpimänä.

KOKOAMINEN:
Paahda hampurilaissämpylät ja levitä pohjalle ja kanteen vajaa teelusikallinen majoneesia. Laita päälle salaatin lehti, lihaa, juustoa, tomaattia, kastiketta ja haudutettua sipuli. Lisää hiukan vielä kastiketta ja sitten ei kun nauttimaan!

MANGOSALSA

Mun suosikkilisukkeita grillatun kanan ja lihan kanssa. Makeaa, kirpeää, tulistä eli kaikkea mitä toivoa voi! Kananfileet maustoin öljyseoksella, johon laitoin lorauksen valkoviinietikkaa, paprikajauhetta, chilijauhetta, jeeraa, valkosipulijauhetta, mustapippuria ja ripaus suolaa. Annoin marinoitua tunnin verran ja ruskistin kuumalla pannulla pinnat kiinni ja loppukypsennys uunissa. Lisukkeeksi maustettua riisiä ja mangosalsaa. Aika hyvää ja KEVYTTÄ!

Neljälle
1 kypsä mango tai 1 pss Pirkka pakastemangokuutioita
1 iso punasipuli
3 pientä tomaattia
1 valkosipulin kynsi
1 tuore pilkottu punainen chili
1 limen mehu
2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
sormisuolaa
silputtua korianteria (voi jättää pois tai korvata vaikka basilikalla)

Pilko mango, sipuli ja tomaatit pieniksi kuutioiksi. Kaada kulhoon. Hienonna tuore chili ja korianteri. Raasta valkosipuli. Lisää ainekset muiden ainesten joukkoon. Purista limemehu ja lisää oliiviöljy. Mausta pippurilla ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Anna makujen tasaantua vähintään puoli tuntia. 

RATATOUILLE

Tämä on yksi kasvisruokasuosikkini, kuten vähän samankaltainen italialaisversio caponata. Melkein parempaa vielä seuraavana päivänä lämmitettynä :-)
4 tomaattia
1 iso sipuli
punainen, keltainen ja vihreä paprika
kesäkurpitsaa
munakoisoa
2 valkosipulinkynttä
suolaa
mustaa pippuria
hiukan oliiviöljyä
rosmariinia
kuivattua timjamia
ripaus chiliä

Pese vihannekset, halkaise paprikat ja poista niiden sisältä siemenkodat. Kuori sipuli ja kuutioi se. Pilko kaikki vihannekset reilun kokoisiksi paloiksi, raasta valkosipulit.
Kuullota sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä keskilämmöllä paistinpannulla kunnes se on läpinäkyvää. Laita kaikki loput ainekset uunivuokaan, peitä foliolla hauduta 180 asteisessa uunissa tunnin verran. Tarkista ruoan maku ja lisää suolaa ja pippuria oman makusi mukaan.

PANNACOTTA JA MARINOIDUT MARJAT

Tää jälkiruoka on vaan niin syntisen hyvää ja todella helppo tehdä. Tällä häikäisee vaativammatkin ruokavieraat ja on takuuvarma hitti. Ihan kevyimmästä päästä tämä herkku ei tietenkään ole, mutta silti kokeilemisen arvoinen. Ja pääruoaksi

Marinoidut marjat:

1 dl sokeria
1 dl vettä
2 limen mehu
(1-2 tähtianista)
5-6 dl marjoja (vadelmia, mustikoita, mansikoita)

Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa, kunnes muuttuu hiukan siirappimaiseksi. Lisää limemehu ja tähtianikset, älä keitä enää. Anna liemen jäähtyä hetken (paitsi jos käytät pakastemarjoja, niin voit kaataa liemen kuumana)
Kaada vielä lämmin liemi marjojen päälle, anna maustua viileässä vähintään pari tuntia.

Pannacotta:

5 dl kermaa (voit korvata osan maidolla, jos haluat kevyemmän version)
1 vaniljatanko
2 - 3 rkl sokeria (käytin itse makeuttamiseen muutaman rivin valkoista suklaata)
2 liivatelehteä

Laita ensin liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
Kaada kerma kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kermaan. Keitä kermaa, sokeria ja vaniljatangon palasia noin 15 minuutin ajan. Ota kattila liedeltä, poista vaniljatangot ja lisää liotetut, puristetut liivatteet.
Huuhdo pienet annoskulhot kylmällä vedellä, jaa kerma kulhoihin. Anna hyytyä kylmässä vähintään 3 tuntia. 
Tarjoile marinoitujen marjojen kanssa.

GLUTEENITON KASVISLASAGNE á la Saara

Neljättä päivää sohvalla maatessani sain tarpeekseni ja päätin ilahduttaa kivun uhallakin itseäni tekemällä kunnon lohturuokaa eli lasagnea. Se onnistuikin loistavasti, liekö sillä merkitystä että en juuri voinut hifistellä vaan ronskilla otteella kokkailin. Pohjaksi tein tomaattipohjaisen soijarouhekastikkeen (jonka joku ennakkoluuloinen voi tietysti korvata jauhelihalla, tonnikalalla tms.) ja juustokastikkeessa käytin parmesania. Pidemmittä puheitta ohjeeseen ja sitten herkuttelemaan!

1 pkt lasagenlevyjä (käytin Semperin gluteenittomia)
1 pkt mozzarellajuustoa (Riitan herkku, Pirkka)

Tomaattikastike:

1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
2-3 tomaattia
1 tlk hyvälaatuista tomaattimurskaa 
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
2 rkl balsamicoa
1-2 dl vettä
2 dl soijarouhetta
1 kasvisliemikuutio (Reformi)
1 tl kuivattua timjamia
rouhittua mustapippuria ja suolaa

Kuutioi sipuli ja tomaatit, silppua valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä, lisää kattilaan tomaattikuutiot ja tomaattimurska. Anna kiehahtaa hetken. Lisää soijarouhe,vesi sekä mausteet. Anna hautua keskilämmöllä 10-15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä, sillä kastike saa olla melko löysää, jotta lasagne ei jää kuivaksi.

Juustokastike:

1 rkl voita
3 rkl gluteenitonta jauhoseosta (voi korvata tavallisessa versiossa vehnäjauhoja)
vajaa litra maitoa
100 g raastettua parmesan-juustoa
hiukan suolaa ja cayennepippuria
1 dl silputtua tuoreyrttejä kuten timjamia ja basilikaa

Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja anna kypsyä hetken verran. ÄLÄ RUSKISTA! Lisää maito hyvin vatkaten (voit lämmittää maidon etukäteen, niin kastike ei paakkuunnu niin helposti). Keitä keskilämmöllä koko ajan hämmentäen kunnes alkaa saostua. Kun kastike alkaa hiljalleen kuplia, nosta pois levyltä. Lisää juustoraaste ja sekoita varoen, kunnes on sulanut. Lisää hiukan suolaa, ripaus cayennepippuria ja yrttisilppu.

Kokoaminen:
Levitä vuoan pohjalle kerros lasagnelevyjä, kauho päälle reilu annos tomaattikastiketta sekä vähän vähemmän juustokastiketta. Tee toinen kerros samalla tavalla. Laita viimeiseksi kerros lasagnelevyjä, kaada päälle loppu juustokastike. Viipaloi mozzarella ja laita siivut juustokastikkeen päälle. Paista vajaassa 200 asteessa noin 45 min. Älä pidä liian kauaa uunissa jottei kuivu. Tarjoile heti raikkaan salaatin kera!