torstai 30. elokuuta 2012

GLUTEENITON TUMPELOLEIPURIN KAKKU

Tämä on ehkä maailman helpoin kakku leipoa ja onnistuu tumpeloimmaltakin leipurilta. Kaikki ainekset vaan sekaisin ja vuokaan :-)  Kannattaa kokeilla!

Kosteat ainekset:
3 kananmunaa
2,5 dl sokeria (voit käyttää myös fariinisokeria)
1 dl maustamatonta jogurttia
1,5 dl ruokaöljyä (käytin rypsiöljyä)
3 dl raastettua omenaa (happamat toimii parhaiten)
1 rkl sitruunamehua

Kuivat ainekset:
1 dl kaurajauhoja (Provena)
2 dl gluteenitonta jauhoseosta (käytin Schär Mix B, voit korvata tavallisessa versiossa samalla määrällä vehnäjauhoja)
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
2 tl ruokasoodaa

Sekoita kuivat ainekset. Sekoita ensin kaikki kosteat ainekset kulhossa ja lisää kuivat ainekset. Älä vaivaa! Kaada taikina suurehkoon kakkuvuokaan (käytin itse täytekakkupohjalle tarkoitettua vuokaa, jolloin jää tarpeeksi paksuutta) Paista 175 asteessa uunin keskiosassa noin 40 - 45 minuuttia. Tarkista kypsyys. Anna jäähtyä ja tarjoile vaniljajätskin kanssa. Halutessasi voit kuorruttaa kakun oheisen reseptin mukaan:

Kuorrutus:
200 g Mascarpone-juustoa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria (tai vaniljauutetta)
2-3 rkl sitruunamehua
(1 raastettu sitruunankuori, HUOM! luomusitruunan kuori)

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi ja levitä kakun päälle.



torstai 2. elokuuta 2012

KULTARANNAN PUMPULIKAKKU


Tämän ohjeen kopion suoraan netistä, koska oli erittäin onnistunut kakku ja valmiiksi jo gluteeniton. Korvasin itse leivinjauheen ruokasoodalla ja onnistui hyvin. 
Kakku on hyvin säilyvä ja kun se kuivahtaa, niin sen voi hyvin käyttää vaikkapa jälkiruoan pohjana. Vatkaa kermaa, paloittele kakku ja lisää marjoja.Kerroksittain kulhoon ja eipä voi helpompaa olla :-) HUOMIOITAVAA! Älä vatkaa munia liian kauan, sillä muuten kakku kiehuu yli vuoasta!

MÄÄRÄ

AINES
250 gvoita
2,8 dlsokeria
vajaa 4 dlperunajauhoja
3munaa
1 tlleivinjauhetta
1,5 tlvaniljasokeria

Valmistusohje

  1. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele munavaahtoon. Sulata ja kiehauta voi ja lisää se tulikuumana taikinaan hyvin vatkaten.
  2. Paista pumpulikakku hyvin voidellussa kakkuvuoassa 180 asteessa noin 50 minuuttia.
  • Pumpulinpehmeä kakku maistuu kahvi- ja teepöydässä tai jälkiruoaksi marjasalaatin kanssa.

SMOOTHIET


Smoothiet ovat kylmiä, paksuhkoja ja useimmiten hedelmäisiä juomia. Valmistustapansa ansiosta ne ovat varsinaisia ravintoainepommeja. Sekoittimen rikkoessa hedelmien ja kasvisten solurakenteet soluihin kapseloituneet arvokkaat ravinteet vapautuvat tehokkaasti elimistön käyttöön. Raikkaat smoothiet eivät toimi vain janonsammuttajina vaan myös täysiarvoisena välipalana tai jopa aamiaisena juoman koostumuksesta riippuen. Smoothieen voi käyttää lähes mitä tahansa hedelmiä, kasviksia, siemeniä ja pähkinöitä, jotka hienontuvat tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
Pese ja paloittele hedelmät ja vihannekset ja laita palat tunniksi tai pariksi pakastumaan. Jäädyttämisellä on merkitystä juoman rakenteelle, sillä näin juomasta syntyy paksumpaa.


Perusohje marja/hedelmäsmoothie
2 dl pakastettuja marjoja
puolikas banaani 
tai avokado antamaan rakennetta
1 dl maustamatonta (soija)jogurttia tai soijamaitoa
0,5 dl vettä
Voit myös lisätä joukkoon 1-2 rkl pellavansiemenrouhetta, kaurahiutaleita/kaurakuitusta, soijajauhoa tms.
Kuori ja paloittele banaani, lisää kaikki ainekset kulhoon ja sekoita tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella vaahtoavaksi juomaksi.

Vihersmoothie
1. Jotain vihreää: kokonainen romaine- tai tammenlehtisalaatti, pinaatti, persilja, idut, oraat ja yrtit
2. Hedelmää esim. avokado, banaani, omena, appelsiini
3. Marjoja esim. mustikka, mansikka, puolukka, vadelma, mustaherukka
4. Yön yli liotettuja ja huuhdeltuja siemeniä esim. seesamin-,auringonkukan-, pellavansiemeniä
5. Raasteena/pieninä paloina esim. porkkanaa, parsakaalia, kesäkurpitsaa, punakaalia kurkkua, varsiselleriä. Lisäksi voit halutessasi lisätä esim. hampunsiemenjauhetta, spirulinaa, macajauhetta

Esimerkkiohje
1/2 nippua Romaine-salaattia
½ nippua tuoretta minttua
1 banaani tai avokado
2 dl jäisiä marjoja
2 rkl seesaminsiemeniä
vettä

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeenja sekoita tasaiseksi. Nauti heti!

PUNAJUURI-KOOKOSKEITTO


Punajuuri-kookoskeitto
2 rkl 

öljyä
400 g

 punajuuria
1 

sipuli hienonnettuna
suolaa
vastajauhettua mustapippuria, suolaa
ripaus inkivääriä
2 rkl

 sitruunamehua
2 dl 

kookosmaitoa
4-6 dl 

vettä1

Kuori ja raasta punajuuret.
Kuullota öljyssä punajuuret ja
 sipuli. Mausta suolalla, pippurilla,
sitruunamehulla ja sokerilla.
Lisää joukkoon kookosmaito
ja vesi. Hauduta kannen
alla noin 20 minuuttia kunnes punajuuret ovat kypsiä.
Soseuta keitto ja tarkista
maku. 

BATAATTISOSEKEITTO


Bataattisosekeitto 4:lle

1 bataatti

500g luomuporkkanasosetta (Pirkka)
3-4 dl vettä (riippuen miten paksua keitosta haluaa)
1 sipuli

2 valkosipulinkynttä
1 dl mantelilastuja
pieni pala tuoretta inkivääriä

1/2 tl rouhittua mustapippuria

1 tl kuivattua timjamia
1 tl chilijauhetta
vähän suolaa

silputtua persiljaa

Kuori ja lohko kasvikset. Kuumenna liemi kiehuvaksi,lisää kaikki ainekset liemeen ja keitä niitä puolisen tuntia miedolla lämmöllä hauduttaen. Soseuta keitto ja jaa kulhoihin. Lisää silputtu persilja ja tarjoile. 

GLUTEENITON MUROMYSLI

Alkuperäisen ohjeen bongasin joskus netistä ja tykkäsin kovasti :-) Kiitos hälle, keneltä tämä on kopioitu!

Sokeriliemi:
2,5 dl tummaa sokeria 
2,5 dl vettä
Kuumenna hitaasti kunnes seos kiehuu. Anna kiehua 2 minuuttia, hämmennä silloin tällöin.

Jos et halua kovin makeaa mysliä, niin jätä sokeriliemi pois ja lisää pari ruokalusikallista juoksevaa hunajaa hiutaleseoksen joukkoon. Tällöin ei tule niin rapeaa lopputulosta, muttei myöskään turhia sokereita. 

1 pkt   kaurahiutaleita (Semper, Provena)
2,5 dl  auringonkukansiemeniä
1   dl   hirssihiutaleita
1,25 dl kaurakuitunen-jauhoa (tavallisessa versiossa voi käyttää leseitä)
1 pss   rouhittuja pähkinöitä (hasselpähkinä, manteli, pekaani, cashew)
1 vaniljasokeria

2 dl kasviöljyä

Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään isossa kulhossa. Lisää kasviöljy ja sekoita hyvin. 
Kaada päälle vähän kerrallaan keittämäsi kuuma siirappi ja sekoita hyvin.

Levitä tämä sekoitus kahdelle suurelle pellille ja sijoita ne keskelle uunia. Kypsennä tunnin verran vaihdellen peltien paikkaa ja sekoitellen joka 15 minuutti. Ota sitten pellit pois uunista ja anna jäähtyä. 

Lisää lopuksi:
1-2 dl rusinoita tai kuivattuja karpaloita
1-2 dl paloiteltuja kuivattuja aprikooseja,viikunoita, omenoita tms.

GLUTEENITON MYSLI


Mysli

1 dl rypsiöljyä
1 pkt Puhdaskaurahiutaleita (Semper, Provena, AitoKaura)
1,5 dl tattarileseitä (Virtasalmen viljatuote)
3  dl pähkinärouhetta
1,5 dl auringonkukan siemeniä
1 dl Hirvelän kaurakuitunen-jauhetta
1 tl kanelia
Lisäksi
2 dl rusinoita
1,5 dl pilkottua viikunaa, aprikoosia, luumua
Sekoita kaikki muut ainekset paitsi kuivatut hedelmät. Levitä seos uunipellille ja paahda 150 asteessa tunnin verran. Lisää kuivatut hedelmät ja anna jäähtyä. Säilytä kuivassa.