lauantai 28. marraskuuta 2015

GLUTEENITON PATALEIPÄ

Kaikkien näiden vuosien jälkeen olen löytänyt leivän, joka on pala taivasta, kun puraisee lämpöisenä voin sulaessa tämän herkun päälle. Me keliakiaa sairastavat tiedämme hyvin, miten harvinaista herkkua tuore gluteeniton leipä on. Vaikka nykyisin tarjolla on hyviä vaihtoehtoja, niin mikään ei silti voita tuoreen leivän tuoksua omasta uunista. Tätä leipää olen joskus kokeillut aiemminkin huonoin tuloksin, mutta viimein sain aikaiseksi rakenteen, joka toimii eikä muistuta muovailuvahaa..Tässä siis pataleivän ohje, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Tämä leipä maistuu kaikille, vaikkapa sunnuntaiaamun aamiaispöydässä.
Seuraavassa kokeilussa ajattelin korvata jugurtin porkkanaraasteella ja silloin en myöskääm käytä kaurajauhoja, jotta rakenne ei ole liisteriä.

4dl kylmää vettä
5g tuoretta hiivaa
0,5 tl suolaa.
2 tl psylliumia
1 tl hunajaa

Sekoita nämä ainekset kulhossa sekaisin ja anna psylliumin turvota hetken verran

5 dl Fin Mix- jauhoseosta
1 dl tattarijauhoja (tai maissijauhoja)
1 dl siemeniä (auringonkukansiemen, seesam, kurpitsansiemen) tai pähkinöitä.
Voit korvata 2-3 dl esim. tattari- täysjyväriisi-  tai hirssijauhoilla, mutta suosittelen rakenteen takia käyttämään puolet tuota Fin Mixiä

Sekoita jauhot ja siemenet nopeasti nesteen sekaan, älä vaivaa! Taikina jää melko löysäksi
Jätä taikina kohoamaan huoneenlämpöön 12-24h. Mitä pidempään kohottaa, sitä maukkaampaa leivästä tulee. Itse olen kohottanut 12-14h.

Leivonta: Laita pata (halkaisija noin 20cm, käytin uunikokin keraamista vuokaa) kylmään uuniin ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kuuma pata uunista, sipaise pohjalle ja reunoille öljyä. Kaada taikina kuumaan vuokaan, voitele vedellä ja laita lämmönkestävä kansi päälle. Paista leipää kannen alla noin 25 minuuttia. Tämän jälkeen ota kansi pois ja paista vielä noin 15 minuuttia, jotta leipä saa väriä ja rapean kuoren.
Sitten ei kun anna leivän jäähtyä ja ääntä kohti, nam!!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti