sunnuntai 27. helmikuuta 2011

GLUTEENITON LIHA/LOHIPIIRAKKA

Klassikkopeltipiirakka on aina yhtä hyvää. Vaivannäön kyllä palkitsee ja sen verran reilun kokoinen piirakka tulee, että pakkaseenkin jää ehkä muutama pala...

Piirakkataikina:

1 dl Mielihyvä- perunahiutaleita
5 dl Fin Mix- jauhoseosta
200 g voita
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 prk pehmeää maitorahkaa

Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi voin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää maitorahka, älä vaivaa. Anna taikina levätä tunnin verran jääkaapissa.

LOHITÄYTE:
2 dl keitettyä riisiä
200 g kylmäsavulohta
2 keitettyä kananmunaa
tuoretta tilliä silputtuna,
vajaa desi juustoraastetta (joku voimakkaampi juusto)
sitruunapippuria
suolaa tarvittaessa
(voinokareita)

Keitä riisi kypsäksi ja anna jäähtyä. Sekoita riisiin hienonnettu kananmuna, tillisilppu ja sitruunapippuri. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

LIHATÄYTE:
1 keskikokoinen sipuli
1 tl ruokaöljyä
400g paistijauhelihaa
2-3 dl keitettyä riisiä
lihaliemikuutio (gluteeniton)
Ripaus suolaa, pippuria, paprikajauhetta ja oreganoa
1 dl juustoraastetta
0,5dl kermaa

Keitä riisi kypsäksi lihaliemikuutiolla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä. Pilko sipuli ja kuullota se pannulla öljyn kanssa, lisää jauheliha ja ruskista. Lisää mausteet. Sekoita jauheliha ja riisi, anna seoksen jäähtyä hetken.

Kaaviloi taikina levyksi leivinpaperin päällä.
Levitä jauhelihaseos taikinan keskelle siten että reunoille jää tarpeeksi "taittovaraa" (suunnilleen 1/4 osa molemmille puolille) ja päätyihin noin 2 cm.
Lohitäyte: Levitä riisi taikinan keskelle siten että reunoille jää tarpeeksi "taittovaraa" (suunnilleen 1/4 osa molemmille puolille) ja päätyihin noin 2 cm. Laita muutama pieni voinokare riisin päälle (voi myös jättää pois).
Ripottele juustoraaste ja kylmäsavulohiviipaleet riisin päälle kerroksittain.
Taita reunat täytteiden päälle ja nipistele ne kiinni huolella, samoin päädyt. Käännä levy ympäri leivinpaperin avulla siten, että saumapuoli jää pohjalle. Voitele kananmunalla ja pistele haarukalla kuoreen reikiä niin taikina ei halkeile paiston aikana.
Paista piirakkaa keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta alkaa olla kullanruskea. Tarkista, että pohja on myös ruskistunut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti