keskiviikko 22. helmikuuta 2012

GLUTEENITON KASVISLASAGNE á la Saara

Neljättä päivää sohvalla maatessani sain tarpeekseni ja päätin ilahduttaa kivun uhallakin itseäni tekemällä kunnon lohturuokaa eli lasagnea. Se onnistuikin loistavasti, liekö sillä merkitystä että en juuri voinut hifistellä vaan ronskilla otteella kokkailin. Pohjaksi tein tomaattipohjaisen soijarouhekastikkeen (jonka joku ennakkoluuloinen voi tietysti korvata jauhelihalla, tonnikalalla tms.) ja juustokastikkeessa käytin parmesania. Pidemmittä puheitta ohjeeseen ja sitten herkuttelemaan!

1 pkt lasagenlevyjä (käytin Semperin gluteenittomia)
1 pkt mozzarellajuustoa (Riitan herkku, Pirkka)

Tomaattikastike:

1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
2-3 tomaattia
1 tlk hyvälaatuista tomaattimurskaa 
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
2 rkl balsamicoa
1-2 dl vettä
2 dl soijarouhetta
1 kasvisliemikuutio (Reformi)
1 tl kuivattua timjamia
rouhittua mustapippuria ja suolaa

Kuutioi sipuli ja tomaatit, silppua valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä, lisää kattilaan tomaattikuutiot ja tomaattimurska. Anna kiehahtaa hetken. Lisää soijarouhe,vesi sekä mausteet. Anna hautua keskilämmöllä 10-15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä, sillä kastike saa olla melko löysää, jotta lasagne ei jää kuivaksi.

Juustokastike:

1 rkl voita
3 rkl gluteenitonta jauhoseosta (voi korvata tavallisessa versiossa vehnäjauhoja)
vajaa litra maitoa
100 g raastettua parmesan-juustoa
hiukan suolaa ja cayennepippuria
1 dl silputtua tuoreyrttejä kuten timjamia ja basilikaa

Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja anna kypsyä hetken verran. ÄLÄ RUSKISTA! Lisää maito hyvin vatkaten (voit lämmittää maidon etukäteen, niin kastike ei paakkuunnu niin helposti). Keitä keskilämmöllä koko ajan hämmentäen kunnes alkaa saostua. Kun kastike alkaa hiljalleen kuplia, nosta pois levyltä. Lisää juustoraaste ja sekoita varoen, kunnes on sulanut. Lisää hiukan suolaa, ripaus cayennepippuria ja yrttisilppu.

Kokoaminen:
Levitä vuoan pohjalle kerros lasagnelevyjä, kauho päälle reilu annos tomaattikastiketta sekä vähän vähemmän juustokastiketta. Tee toinen kerros samalla tavalla. Laita viimeiseksi kerros lasagnelevyjä, kaada päälle loppu juustokastike. Viipaloi mozzarella ja laita siivut juustokastikkeen päälle. Paista vajaassa 200 asteessa noin 45 min. Älä pidä liian kauaa uunissa jottei kuivu. Tarjoile heti raikkaan salaatin kera! 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti